Zombijivessä toivo voittaa epätoivon

Sysi & Savi julkaisee 26. huhtikuuta debyyttialbuminsa Zombijive. Helsingin East Sound Studioilla Sammy Aaltosen johdolla äänitetyltä esikoispitkäsoitolta on lohkaistu kevään aikana kaksi videosinglemaistiaista, nimibiisi Zombijive ja balladi Enkelin kaltainen. Vinyylinä sekä cd- ja digi-formaateissa päivänvalon näkevän pitkäsoiton julkaisu on kuitenkin se totuuden hetki, jolloin on syytä tivata yhtyeen laulaja-kitaristi Temekseltä, mistä Sysi & Savessa ja Zombijivessä on oikein kyse.

Temes kertoo, että Sysi & Savi sai alkunsa Loimaalla 2014. Oppirahoja oli makseltu kymmenen vuoden ajan eri kokoonpanoissa. Nuoren miehen takki tuntui hetkellisesti tyhjentyneen, mutta kun uusia, raskaan musiikin elementtejä vinksahtaneeseen rockabillyyn ja popmusiikkiin yhdisteleviä biisiaihioita alkoi syntyä, heräsi myös tarve uuden bändin kasaamiseen. Kun laulukieleksi valikoitui suomi, kypsyi samalla päätös yhtyeen nimestä: nyt heittäydytään, toimitaan juuri näin, meni syteen tai saveen. Sysi & Savi teki ensimmäisen keikkansa joulukuussa 2014, ja suuntasi sitten kiertämään Suomen keikkaluolastoa.

Sysi & Savelle tunnusomaisen raskaan kitaroinnin yhdistäminen psycho- ja rockabilly-elementteihin ei ole se tavanomaisin lähestymistapa biisien kirjoittamiselle. Ehkä selitystä voi hakea Temekseen voimalla vaikuttaneista varhaisista musiikkikokemuksista.

Temes: – Olen nähnyt lukuisia huikeita keikkoja, mutta ainutlaatuisin ja omaan bänditoimintaan kenties eniten bensaa liekkeihin heittänyt elämys tapahtui Köyliön Lallintalolla vuonna 2000. Olin muistaakseni vielä 12-vuotias, kun isä vei minut katsomaan Stratovariusta ja sellaista euforiaa ei voi kokea kuin ensimmäisellä kerralla. Kolme vuotta myöhemmin kuulin ensimmäistä kertaa Reverend Horton Heatin Baddest Of The Badinja oivalsin kuinka ihanan pirullisia asioita voikaan saada aikaan yhdistämällä rockabillyä, punkkia ja heviä.

Jotkut ovat kutsuneet Sysi & Savea progressiiviseksi rockabillycoreksi. Määritelmä ei kiusaa Temestä, mutta olennaisinta on, että hän näkee yhtyeen erittäin kiehtovaksi alustaksi kirjoittaa musiikkia.

Temes: – En mieti vaikutteitani ja uskon laajan musiikkimakuni päätyvän biiseihin. Veri vetää välillä tahtomattakin toki siihen suuntaan mikä milläkin viikolla viihtyy enemmän levylautasella. En ole edelleenkään kyllästynyt musan kuunteluun ja uusien bändien bongaamiseen.

Väite saa vahvistuksen, kun Sysi & Savi -nokkamieheltä tiedustelee tämän hetken mieluisimpia mahdollisia keikkakumppaneita. Kotimaasta valinta osuu Atomirottaan ja maan rajojen ulkopuolelta Elle Kingiin.

Antautuminen alkuperäisille omaa maailmaa järisyttäneille musiikillisille kokemuksille saattoi olla se tekijä, joka potkaisi Sysi & Saven voimalla liikkeelle, mutta kuinka laulukieleksi valikoitui suomi?

Temes: – Kirjoitin sanat aina englanniksi ennen Syssyköitä, mutta en ollut tyytyväinen viimeisiin tuotoksiin ja päätin kokeilla suomeksi, sillä en oikein hallitse muitakaan kieliä. Ensin suomeksi kirjoittaminen nauratti, mutta alkoi sitten tuntumaan kiusallisen hyvältä. Suomessa markkinat ovat niin pienet, että valinta on välillä mietityttänyt ja halu keikkailla ulkomailla oli ainakin aikanaan kova. Ja jotenkin rokkihommiin on aina kuulunut sellainen universaali meno. Valinta tuntuu silti hyvältä ja ainakin se tuntuu korostavan meidän ainutlaatuisuutta.

Kirjoitan sekä henkilökohtaisista kokemuksista elämän varrelta että tapahtumista ja ihmisistä, jotka ovat eri tasoilla koskettaneet minua. Tällä levyllä saatetaan päätyä myös toisen maailmansodan aikaiseen maailmaan ja toisaalla tartutaan ihmisten kykyyn loukata toista seurauksista välittämättä. Saatan toimia välillä siis vain pohdiskelijana, mutta lähes aina taustalla on jokin todellinen tapahtuma. Levyn nimikkokappale edustaa tekstien kepeintä linjaa.

Temes kertoo, että Zombijive-biisin alkuperäinen sovitus vei mielikuvia selkeästi enemmän psychobillyn puolelle. Rocklehdissä ja somessa jauhettu rockin kuolema sai Temeksen kirjoittamaan pilke silmäkulmassa tekstin elävien kuolleiden tansseista, ja tämä aihepiiri sysäsi kappaletta vinksahtaneemman grooven suuntaan.

Temes: – Kieliasustaan huolimatta se on erittäin elämänmyönteinen ralli.

Zombijive-albumin valmistelut alkoivat vuonna 2017. Temes kertoo, että alkuperäisistä aikatauluista ollaan pari vuotta jäljessä, mutta kypsyttely on tehnyt levylle vain hyvää. Alkuaikojen biiseistä mukaan on kelpuutettu vain kaksi.

Temes: – Alusta saakka oli selvää, että äänitämme levyn Helsingin East Sound Studioilla Sammy Aaltosen kanssa, sillä olimme luoneet hyvän tiimin aikaisemmissa studiosessioissa. Zombijive on muhinut uunissa nyt vuoden ja se pääsee ulos bändin oman Knob 11 Production levymerkin kautta ja jakelusta vastaa Supersounds. Levy on itselleni ensimmäinen pitkäsoitto ja kenties tästä syystä sukellan teksteissä myös teini-iän maisemiin ja saatan tiettyjä asioita jonkinlaiseen päätökseen. Se käy hetkittäin ihmisyyden julmimmissa paikoissa, mutta mielestäni toivo voittaa näissä karkeloissa silti epätoivon.

Koska juhliin kuuluu myös ruoka, lopuksi on syytä pyytää Zombijive-kynämiestä esittelemään yhtyetoverinsa ruokalajeina.

Temes: – Itse olisin ehdottomasti Järkisärki ja näkisin Jaylonin villilohena. Pete ja Toni ovat voilla ja tillillä hieman ylimaustettuja varhaisperunoita. Perustan valintani omalle järjettömyydelleni, mutta aistin bändin odottavan kesää.

Sysi & Savi:

Pete Horn – Rummut
Toni Tyyri – Basso
Jaylon Ojala – Kitara, taustat
Temes Tuominen – Kitara, laulu

Facebook-sivut