Aika on kypsä Inkvisitiolle

Viime vuonna julkaistun Toivo-albumin ja kehuttujen esiintymisten myötä paluun tehnyt kipeänsuloisen popmusiikin kulttiyhtye Inkvisitio aktivoituu jälleen niin julkaisu- kuin keikkarintamallakin.

Marraskuun 30. päivänä julkaistaan digimuodossa Inkvisition ep Helvetti (1990) ja albumi Kiirastuli (1991). Joulukuun 7. päivänä päivänvalon näkee yhtyeen uutta tuotantoa edustava Hengellinen laulu, jonka julkaisukeikka soitetaan samana päivänä Helsingin Sture Cafe Clubissa (Sturenkatu 21). Oulun Ykän Pubissa Inkvisitio nähdään 15. joulukuuta.

Inkvisitio syntyi 80- ja 90-lukujen taitteessa Juliet Jonesin Sydämen pikkusiskoksi, jolla osoittautui olevan taipumuksia ajoittaisiin synkkyyden puuskiin, mutta myös armahduksen tuovaan huumoriin ja koukuttavien pop-melodioiden hallintaan.

Perustamisvaiheessa Inkvisition voimakaksikon muodostivat Juliet Jonesin Sydämen Eero Hyyppä ja JJS:lle Rakkauslaulun tapaisia hittejä kynäillyt Seppo Kansanoja. Inkvisitio oli osin purkautumiskanava Hyypän liian oudoille tai synkille biiseille, eikä yhtye nähnyt tarpeelliseksi kosiskella valtavirtaa myöskään kokoonpanonsa suhteen, vaan mukaan otettiin alusta saakka viulisti Pike Kontkanen ja tuubaa soittava Pertti Honkela.

Kokoonpanonsa ja biisiensä ansiosta Inkvisitio kuulosti perustamisvaiheessaan originaalilta – minkä vuoksi sen musiikki ei myöskään ole vanhentunut. ”Soundia voisi kuvat lempeäksi, vaikka elämän raadollisuus ja viistolla huumorilla onneksi kampitettu rappioromantiikka ilmenivätkin vahvasti”, kirjoitti Aamulehden Jussi Niemi keikka-arviossaan elokuussa 2017.

Inkvisition ura sai skandaalinkäryisen alun, kun 1989 julkaistu debyyttialbumi Paratiisi vedettiin kaupoista Jehovan todistajien Herätkää-lehdestä kopioidun kantensa vuoksi. Nyt uudelleen julkaistava Helvetti-ep piti puolestaan sisällään hitiksi muodostuneen, tunnettua uutistenlukijaa lohduttelevan biisin Arvi Lind, ja maailman kylmyyttä peilailevan Pikku purtilon, jossa animaatiohahmo joutuu työelämään ja tutustuu kyseenalaisiin savukkeisiin. Kiirastuli-albumin jälkeen yhtyeen ensimmäinen aktiivivaihe hiipui.

Eero Hyyppä on jättäytynyt Parkinsonin taudin vuoksi pois yhtyeen nykyisestä kokoonpanosta, mutta vaikuttaa olemalla henkisesti läsnä. Kansanojan, Kontkasen, Honkelan ja basisti Kaustisen lisäksi Inkvisition livekokoonpanossa vaikuttavat myös Zen Cafessa rummuttanut Pete Parkkonen ja JJS:n Kari Hyvärinen.

Inkvisition keskuudessa on todettu, etteivät liian hyvät ajat ole sitä varten. Yhtyeen uuden tulemisen väkevyyden perusteella aika on kypsä Inkvisitiolle.

Helvetti-ep Spotifyssa
Kiirastuli-albumi Spotifyssa

Inkvisitio Facebookissa