Taidelaitos Haihatus uusin voimin kohti elämänsä kesää

Laaja-alaisuudestaan tunnettu joutsalainen Taidelaitos Haihatus suuntaa uusin voimin ja valoisin mielin kohti tulevaa. Viime vuonna Haihatus vietti 20-vuotissyntymäiviään hienoisen jännityksen vallassa, koska paikalle haettiin samalla uutta pyörittäjää. Palaset loksahtivat paikoilleen, kun Cleaning Women -yhtyeestä ja monista muista taide- ja kulttuuriprojekteista tunnettu Risto Puurunen otti vetovastuun syksyllä 2019. Taidelaitoksen toimintaa viime vuoteen saakka pyörittänyt Haihatuksen henki ry on jatkossa yksi toimija laajassa Haihatus-yhteisössä.

Jo ensimmäinen uusin voimin toteutettu, mutta taidelaitoksen vanhoja vahvuuksia hyödyntänyt Valon Haihatus -näyttely marraskuussa 2019 osoittautui kaikki odotukset ylittäneeksi menestykseksi. Vuoden lopun valottomuus ja maaseudun hiljaisuus nähtiin mahdollisuuksina: pimeydessä valotaide pääsee oikeuksiinsa. Samaa näkökulmaa soveltamalla Haihatus ei ole kaukana kaikesta, vaan keskellä kaupunkien verkostoa. Helsingistä ja Jyväskylästä järjestetyillä bussikuljetuksilla paikalle saapuneen yleisön ohella myös paikallinen väki löysi Valon Haihatuksen.

Seuraavan syyn kulttuurimatkailuun tarjoaa maaliskuun 11. päivänä Keikka Haihatus -sarjassa esitettävä Jakov Protazanovin 1924 ohjaama klassinen mykkäelokuva Aelita Cleaning Womenin livesäestyksellä. Tulevaisuudessa Keikka Haihatuksessa on luvassa muun muassa AavikonSeksihullujen ja Janne Westerlundin esiintymiset.

Haihatuksen perinteinen kesänäyttely on jatkossakin laitoksen vuoden suurin yksittäinen projekti ja kansainvälisen taiteilijaresidenssin ylläpitäminen jatkuu, mutta vahva kuvataidepainotus laajenee musiikin ohella muihin esittäviin taiteisiin. Tämänvuotisen Tuomo Vuoteenoman kuratoiman 21. kesänäyttelyn (6.6.-2.8.2020) teema Avantgardevekkula kuvastaa osaltaan Haihatuksen linjausta, jonka mukaan eri taiteenlajien rajalinjojen ylittäminen on mahdollista ja jopa suotavaa. Kesänäyttelyn taiteilijat ja tarkempi ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

Haihatuksen vetäjäksi ryhtynyt Risto Puurunen tutustui ja tykästyi paikkaan vuosia sitten rakentaessaan sen kesänäyttelyyn installaatiota. Yksi Puurusen installaatioista on lunastettu Kiasman kokoelmiin, mutta miehen repertuaariin kuuluu kuvataiteen ohella myös performanssitaide ja musiikki – sikäli kuin näiden välille voidaan hänen tapauksessaan rajalinjoja vetää. Kansainvälisesti tunnetuin Puurunen saattaa olla jäsenyydestään Cleanign Women -yhtyeessä, pyykinkuivaustelineen tapaisista esineistä itse valmistamiaan instrumentteja käyttävässä ja virastonaisten univormuihin pukeutuvassa ryhmässä. Yli 500 keikka eri maissa tehnyt Cleaning Women on usein nähty vieras myös erilaisilla elokuvafestivaaleilla.

Ennakkoluulottomuus ja rajalinjojen ylittäminen viehättivät Puurusta myös Haihatuksessa, ja näistä periaatteista on tarkoitus pitää kiinni jatkossakin.

Haihatus on taidekeskus, jolla on loistopuitteet ja ihan mieletön historia. Merja Metsänen ja Raimo Auvinen tekivät täällä upeaa työtä, ja sitä on kunnia saada jatkaa ja viedä eteenpäin”, Puurunen sanoo.

Taidelaitos Haihatuksen kotisivut
Taidelaitos Haihatus Facebookissa
Haihatuksen historiaa
Miten Haihatukseen pääsee?