Luonnon konserttisali 2021 kutsuu musiikilliselle matkalle kimalaisen maailmaan

Audiovisuaalisen taiteen ystäviä hellitään elokuussa uniikeilla ja pääsymaksuttomilla Luonnon konserttisali 2021 -esityksillä. Elokuun pimenevissä illoissa Kajaanin Linnanvirran jokipuistossa 20.8. ja Punkaharjun harjumiljöössä 28.8 koetaan ainutlaatuinen teos, kun tuotantoyhtiö Artlab tuottaa tapahtumat, joiden keskiössä tanssii Bombus hypnorum, kartanokimalainen. Luonnon konserttisali yhdistää musiikkia, tanssia, valotaidetta ja vahvaa visuaalisuutta luontokertomukseen.

Neljää vuodenaikaa heijasteleva äänimaailma alkoi syntyä, kun säveltäjä-muusikot Ringa Manner ja Max Lilja saivat luonnon monimuotoisuudesta ammentavan käsikirjoituksen käsiinsä. He lähtivät luomaan sen valossa musiikillista matkaa, joka limittyy kartanokimalaisen elämänkaareen: niin kesäiseen leikkisyyteen, syksyn kohtalokkuuteen, talven horrokseen kuin kevään uudelleen syntymisen voimaan.

Elokuussa muusikot nähdään luonnon helmaan kohoavilla lavoilla yhdessä kimalaiskuningattaren roolissa tanssivan Kaisa Niemen kanssa, joka on myös luonut teoksen koreografian.

”Lähdettiin Maxin kanssa tutkailemaan sekä käsikirjoitusta että kimalaistutkijalta saatua tietämystä kimalaisten käyttäytymisestä”, multi-instrumentalisti Ringa Manner kuvailee.

”Puhuttiin teosta läpi osa osalta, ja koitettiin löytää tunnetilat, joita lähteä kääntämään musiikiksi.”

Lopputuloksena on musiikillinen taival luontoon, kimalaispesän syntyyn, ja yksittäisen kimalaisen elämään.

”Meillä on teoksessa kummallekin soolokohtia, ja lopussa paljon yhteistä”, hän sanoo. “Liveksi sovittaminen oli myös hyvin luontevaa! Kummallekin löytyi sävellyksistä hyviä linjoja, joita nostaa livesoittoon.”

Luonnon monimuotoisuuden teemoissa liikkuvan käsikirjoituksen on tehnyt tuotantoyhtiö Artlabin Anttoni Palm yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden suojelubiologi Katja Raatikaisen ja Oulun yliopiston tutkijatohtori Olli Loukolan kanssa.

”Kimalaiset ovat monille tuttu näky puutarhan kukilla, mutta harvat tietävät mitä kaikkea ne kokevat elämänsä aikana, miten ne näkevät maailman tai miten ihmisen toiminta vaikuttaa niiden elämään”, sanoo Olli Loukola.

Pölyttäjillä on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä, mutta kimalaisten ja muiden hyönteisten lukumäärät ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti viime vuosikymmeninä huolestuttavan paljon ihmisen toiminnan seurauksena.

”Audiovisuaalisen taiteen avulla yleisö voi kokea maailman kimalaisen aistein.”

Luonnon konserttisali 2021
Pe 20.8.2021 Kajaani: Linnanvirran jokipuisto
La 28.8.2021 Punkaharju: Suomen Metsämuseo Luston piha-alue

Aikataulut:
Ennen Luonnon konserttisalia tapahtuma-alueilla järjestetään luontoaiheiset toimintarastit.
Toimintarastit Kajaanissa klo 17.00 – 20.00.
Toimintarastit Punkaharjussa klo 16.00 – 20.00.
Luonnon konserttisali -esitykset auringon laskettua.

Esityksiin on vapaa pääsy. Teos esitetään luonnonympäristössä hämärän laskeuduttua ja sen kesto on noin 45 minuuttia. Katsojia pyydetään saapumaan konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta.

Konsertin yleisömäärää voidaan joutua rajoittamaan koronaepidemiatilanteen vuoksi. Seuraathan tiedotusta.

Luonnon konserttisalin rakentavat: 
Musiikki: Ringa Manner ja Max Lilja
Tanssi ja koreografia: Kaisa Niemi
Käsikirjoitus: Anttoni Palm/Artlab
Pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
Valo- ja lavasuunnittelu: Anton Verho
Visuaalit: Jani Hietanen
Miksaus: Ville Liukkonen /Artlab
Luova teknologi: Marko Tandefelt
Tuotanto: Antti Soulanto ja Petra Kytölä/Artlab
Konserttituotanto: Artlab
Tapahtumatuotanto: Metsähallitus
Laji- ja luontotieto: Olli Loukola/Oulun yliopisto ja Metsähallitus
Tapahtumakonsepti: Dabas Koncertzale/Nature Consert Hall, Latvia

Luonnon konserttisalia rahoittaa Koneen säätiö.

Lue lisää konserteista täällä:
https://www.luontoon.fi/luonnonkonserttisali

Tutustu teokseen minidokumentin kautta:
https://www.youtube.com/watch?v=1yGLv0EFRzM