Kaksi Mana Manan albumia jatkaa Riemun digijulkaisujen sarjaa

Mana Manan kaksi viimeisiksi jäänyttä albumia jatkaa Riemu-levymerkin digi-uudelleenjulkaisujen sarjaa.

Striimauspalveluissa ovat nyt kuultavissa alun perin vuonna 2000 julkaistu Murheen laakso ja yhtyeen viimeiseltä keikalta taltioitu Kuolla elävänä – Live 2001, joka näki päivänvalon cd-muodossa 2004.

Joensuussa vuonna 1986 perustettu Mana Mana rakentui laulaja-kitaristi Jouni Mömmön tekstien ja sävellysten sekä niiden sovituksiin olennaisesti vaikuttaneen kitaristi Otra Romppasen luoman kitaravallisoundin ja uniikin soiton varaan. Yhtyeen ehdottomiin toimintaperiaatteisiin kuului muun muassa se, että yhtään virallista promokuvaa ei otettu.

Mana Manan debyyttialbumi Totuus palaa julkaistiin 1990 Gaga Goodies-levymerkillä. Mömmö kuoli seuraavana vuonna lääkkeiden yliannostukseen. 1990-luvulla Mana Mana jatkoi Otran johdolla harvakseltaan esiintymisiä Kaltsu Kuosmasen toimiessa laulusolistina.

Mana Mana oli ehtinyt esittää keikoilla useita Mömmön uusia kappaleita ennen tämän kuolemaa. Otra viimeisteli Mömmön muistiinpanojen pohjalta levyttämättömät Mana Mana-biisit ja ne julkaistiin vuonna 2000 Riemun kautta Murheen laakso-albumina, joka sai osakseen innostuneesta ylistävään vaihtelevan vastaanoton. Albumin jälkeen Mana Mana teki vuoden ajan keikkoja, kunnes yhtyeen toiminta loppui Otran päätöksen mukaisesti 19.9.2001 Helsingin Tavastialla.

Jäähyväiskeikan tunnelmiin saattoi vaikuttaa omalla tavallaan reilu viikko aiemmin tapahtunut World Trade Center-isku. Illan värähtelyt taltioitiin ja julkaistiin Kuolla elävänä – Live 2001 cd:n muodossa kolme vuotta myöhemmin.

Mana Manan musiikkia on myöhemmin kuultu valikoiduilla keikoilla viimeisimmän kokoonpanon miehistöstä koostuvan Murheenlaakso-yhtyeen esittämänä.

Mana Mana on toiminut innoittajana lukemattomille suomalaisille artisteille. Ihminen kappaleiden takana sai ansaitsemansa elämäkerran H.S. Arkon kirjoittaman ja Liken 2018 julkaiseman Totuus palaa – Jouni Mömmönmaailma -teoksen muodossa. Yle huomioi teoksen laajalla artikkelilla – osin samoja aihepiirejä sivuttiin jo vuotta aiemmin Otra Romppasen elämäntyön syväluotauksessa.

– Murheen laakso -albumi Spotifyssa ja Apple Musicissa.
– Kuolla elävänä – Live 2001 -albumi Spotifyssa ja Apple Musicissa.