Ensimmäinen homodiskoalbumi ja pop-avantgarden juhlaa

Riemu-levymerkin digiuudelleenjulkaisujen sarjassa ovat tänään vuorossa Sylvin Diskotikkari vuodelta 2000 sekä vuotta myöhemmin julkaistu Selfish Shellfishin pop-avantgardevaistoinen debyytti Puutarhurin pikku apulainen.

Sylvi

Riemun ensimmäisiin kiinnityksiin kuulunut Into Himon ja Kauko Rakkauden muodostama duo Sylvi lunasti levytyssopimuksen kappaleellaan Karhukerho. Levy-yhtiön alkuvaiheen kryptisen toimintalogiikan mukaisesti selvää hittibiisiä ei julkaistu singlenä, vaan se päätyi debyyttipitkäsoiton piilobiisiksi – eikä edes levyn loppuun, vaan kappalejärjestystä sekoittaen raidaksi numero viisi. Syksyllä 1999 albumia ennakoi radiosinglenä ja Santtu Valveen ohjaamana videona julkaistu Diskofiiver. Julkaisunsa jälkeen Sylvin Suomen ensimmäiseksi homodiskoalbumiksi kutsuma ja ainoaksi jäänyt pitkäsoitto on tiettävästi soinut enemmän tamperelaisilla goottiklubeilla kuin perinteisissä diskoissa, mutta Karhukerho astuu ulos päivänvaloon vasta nyt digiuudelleenjulkaisun myötä.

Kuvataiteilijayhteyksinen Selfish Shellfish loi debyyttialbumilleen Puutarhurin pikku apulainen uniikin sävel- ja tarinakudelman, jossa lastenlaulunomaisuus kohtaa groteskin ja arkinen pieninä kuplina poreileva ilo elämän suuret ja joskus traagiset kysymykset. Triomuotoinen Selfish Shellfish saavutti suurimman keikkasuosionsa keskieurooppalaisilla klubeilla. Jon Frickeyn video Sairaan lihava kala  ja Pirjetta Branderin ohjaama Marsu toimivat edelleen mainioina kuvituksina Selfish Shellfishin maailmaan.

– Selfish Shellfish: Puutarhurin pikku apulainen Spotifyssa ja Apple Musicissa
– Sylvi: Diskotikkari Spotifyssa ja Apple Musicissa

Kuva: Sami Perttilä Selfish Shellfish esiintyy Lobster-klubilla Galleria Leena Kuumolassa.