Ihania leikkauskertomuksia, Enterin jäähyväiset ja romuteräsperkussioiden vaarat

Riemu-levymerkin digiuudelleenjulkaisujen sarjassa päivänvaloon saatettiin tänään Karoshi Loversin albumi There Is No Alternative, Enterin jäähyväis-ep Harder sekä The Insult That Made A Man Out Of Macin albumi II.

Karoshi Loversin kolmas albumi There Is No Alternative vaikuttaa teemoiltaan ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Margaret Thatcherin lanseeraama vaihtoehtoja ei ole -väittämä elää ja voi vahvasti tämän hetken suomalaisessa todellisuudessa. Karoshi Loversin rumpali Joy-R ei ole asiasta yllättynyt.

”Kerronnallisesti TINA-tarina on aivan ihanan dramaattinen: korkeampi voima – kohtalo – ilmoittaa yön pimeinä tunteina ministerille, että mummojen vaipat on jätettävä vaihtamatta. Tieto hirvittää ministeriä ja yön valvottuaan hän menee kameroiden eteen ja ilmoittaa tuskanhikisenä, että nyt sattuu, mutta on pakko. Yleisö aistii ministerin tuskan ja tajuaa hänen siitä huolimatta uhrautuvan meidän kaikkien puolesta. Eli ministeri nousee sankariksi”, Joy-R sanoo.

”Tarinan selkeys hivelee ihmismieltä”, Joy-R jatkaa, ”ei siitä sattumalta niin suosittu ja elinvoimainen ole tullut.”

Karoshi on japania ja tarkoittaa ylityöperäistä äkkikuolemaa. There Is No Alternave-albumilla kaukainen saarivaltio on läsnä myös kappaleella Ties, joka syntyi itsensä ja perheensä solmioihin hirttäneestä salarymanista kertovasta uutisesta.

Joy-R:n omat albumin suosikkibiisit ovat kuitenkin leppoisampia.

”Eka ja viimeinen, eli Wrapped In Plastic ja Last Song kuuluvat minun kirjoissani Karoshi-biisien ykkössarjaan. Aloituksessa on intensiteettiä ja lopussa väsynyt vanhus jää istumaan ja koputtelemaan kahta puunpalaa vastakkain, kun heimo jatkaa vaellustaan kohti taivaanrantaa.”

There Is No Alternative muodostui vuonna 2011 itsensä asianmukaisesti eli yllättäen loppuunpolttaman Karoshi Loversin jäähyväisalbumiksi.

Mana Manan ja Psychoplasman kitaristina legendaariseen maineeseen noussut Otra Romppanen keskitti 1990-luvun loppupuolella luovan tarmonsa Enter-yhtyeeseen, jonka Harder ep-julkaistiin bändin aktiivikauden jälkeen vuonna 2004. Laulajana Otra on Harderilla parhaimmillaan, eikä neljän biisin ryppääseen sisälly tyhjäkäyntiä.

Suomalaisen industrialin edelläkävijäryhmä The Insult That Made A Man Out Of Mac hylkäsi vuosituhannen vaihteessa koneet ja siirtyi epäortodoksisesti käytettyihin bändi-instrumentteihin. Kokoonpano täydennettiin jakoavaimilla soitetulla romuteräs-perkussiosetillä, jonka käytössä oli omat vaaransa: II-albumin äänitysessioiden päätteeksi yhteen perkussionisti löi jakoavaimella sormeensa, joka murtui. Insultin kakkosalbumilleen luoma sävelmaailma oli uniikki levyn ilmestymisvuonna 2005, ja sitä se on edelleen.