Saat viedä mut pois – Erakossa yllättää rakkausslovarilla

Tänään julkaistu Erakossa –single ja –video Saat viedä mut pois on rakkausslovari, joka saattaa aluksi yllättää energisestä punkin, hiphopin ja poprockin yhdistelmästään tunnetun artistin kuuntelijat. Erakossa ei kuitenkaan ole hukannut melodian, tunteen ja rytmin pyhää liittoa pianoballadiin tarttuessaan. Saat viedä mut pois on viides singlevideo yhtyeen 17.4. julkaistavalta kakkosalbumilta Lopputekstit.

Aiemmin julkaistut Tää on sulle (vitun kusipää), Tänään on matsi, Sylkispä sunkin suu massii ja Eino Leino ovat yltäneet jo satoihintuhansiin streamauksiin, ja kaikkiaan Erakossa-biisit ovat ylittäneet viiden miljoonan streamauksen rajan.

Studiomuodossaan Erakossa on yhden miehen eli Niko Ailamon bändi, joka laajenee live-esiintymisiin jopa viiden hengen kokoonpanoksi. Biisien kirjoittamisen lisäksi Ailamo soittaa levyllä kaikki instrumentit ja vastaa tuotannosta. Hän myös kuvannut ja leikannut Erakossa-musiikkivideoita, mutta Saat viedä mut pois nostaa DIY-periaatteen aivan uudelle tasolle: Ailamo vastaa videon toteutuksesta kokonaan itse ja esittää sillä kaikki roolit aivan viimeisen sekunnin mysteerihahmoa lukuun ottamatta.

”Video kertoo tarinan anonyymit erakossa -kokouksesta, jossa kuvitteellisen Erakossa-yhteen jäsenet purkavat tuntojaan eräänlaisen musiikkiterapian kautta”, sanoo Niko Ailamo. ”Kaikki eivät ole yhtä innoissaan ideasta ja instrumentteja vahingoitettiin kuvauksissa.”

Anonyymit erakossa -kokouksen vetäjän roolissa Ailamo kaiken lisäksi piirtää videolla tulevan singlen kansikuvan livenä.

Jos julkaisun visuaalinen puoli onkin kokonaisvaltaisesti hallussa, itse biisin kirjoittamisessa Erakossa-Ailamo haastoi itsensä.

”Perinteisen rakkausslovarin kirjoittaminen on aina tuntunut itselle isolta haasteelta. Saat viedä mut pois on juuri sellainen kappale. Monta vastaavaa omaa biisiä on mennyt roskikseen liian kornina tai pliisuna. Välimaaston löytäminen on ollut vaikeaa, mutta tällä raidalla mielestäni onnistuin. Mulle on tärkeää, että kappaletta kuunneltaessa voi matkustaa omissa mielikuvissa johonkin hetkeen tai maisemaan. Tämä kolmeminuuttinen vie itseni haikeaan hetkeen tuulisessa merimaisemassa. Raita kertoo siitä kun sulle tärkeä ihminen joutuu haluamattaan lähtemään pois sun luota. Suurin osa meistä on tavalla tai toisella kokenut tuon hetken.”

Erakossa-kotisivut.