Intuitio kuljettaa Jaden maailmanympärimatkoilla

Jade julkaisi huhtikuun alussa kolmannen singlensä Lampun henki. Kuuntelijaa kuljetetaan jälleen Jaden tyyliin maailman eri kolkkiin. Tällä kertaa vaikutteita ja fiiliksiä biisiin on ammennettu Lähi-idän suunnalta. Lampun henki on samaan aikaan sekä herkkä että suurieleinen moderni popbiisi, jota on höystetty maailmanmusiikin elementeillä.

Jade-taiteilijanimen takana on rovaniemeläinen Annika Tello. Hän on aiemmin kirjoittanut biisejä muilla artisteille, esimerkiksi DiandralleKatri Ylanderille ja Antti Railiolle. Lampun henki on yksi uusi askel Jaden omalla uralla kohti debyyttialbumia. Uusia biisejä odottaa pöytälaatikossa.

On siis hyvä hetki istahtaa alas ja selvittää mitä Jadelle kuuluu ja miten matka kohti esikoista sujuu.

Vahvuus biisintekijänä syntyi kirjoittamalla lauluja muille artisteille

Annika Tello aloitti biisien kirjoittamisen jo vuonna 2001. Alkuun niitä syntyi itselle Jade-artistina, mutta melko pian alkoi kirjoittaminen muille.

”Se laulaja-lauluntekijyys ei ole missään vaiheessa kadonnut mihinkään. Välissä innostuin säveltämään ja
sanoittamaan tosi monenlaisia lauluja, ja innostuin tekemään musaa muille. Tykkäsin tehdä monen eri genren biisejä eri artisteille. Se monipuolisuus on ollut tosi hauskaa ja antoisaa, ja on ollut mahtavaa tehdä muiden biisintekijöiden kanssa yhdessä” Jade muistelee.

Kului vuosia muille biisejä tehden, mutta niitä syntyi silloin tällöin myös itselle pöytälaatikkoon odottamaan hetkeä, jolloin olisi aika astua taas esiin Jadena. Se aika on nyt.

”Mulla ei ole ollut kiirettä niiden kanssa. Nyt vain tuntuu siltä, että haluan julkaista jo niitä omiakin. Seuraan asioissa intuitiota, ja se sanoi, että julkaise nyt”, Jade sanoo.

Muille kirjoittaminen kehitti Jadea biisintekijänä: ”Kasvoin ammattimaiseen biisintekoon muille tekemisen kautta, mutta samalla se oma tekijyys on tietenkin vahvistunut. Kirjoitan nykyään parempia Jade-biisejä kuin 15 vuotta sitten”.

Lampun henki levittää ympärilleen rakkautta, iloa ja toivoa

Uusin single Lampun henki edustaa Jaden biiseissä harvinaisempaa valoisaa ja toiveikkaampaa puolta. ”Yleisesti minun on aina ollut helpompi kirjoittaa lauluja haikeista ja vaikeista aiheista, mutta välillä on ihana tehdä tällaisia positiivisempia biisejä”, Jade kertoo.

”Näen musiikin usein väreinä, muotoina ja kuvina. Tämän biisin näen mystisenä savuna, joka kohoaa itämaisesta lampusta. Se leviää joka puolelle ja levittää ympärilleen rakkautta, iloa ja toivoa.”

Jade imee vaikutteita ja inspiraatioita biiseihinsä reissuiltaan ympäri maailmaa. Lopullisen muotonsa kappaleet saavat kuitenkin usein Lapin rauhassa. Niin myös Lampun hengen kohdalla. ”Pääsin viime syksynä pariksi päiväksi hiljaisen luonnon keskelle mökkiin kirjoittamaan lauluja, ja siellä tein Lampun hengen aihiosta valmiiksi biisiksi”, Jade kertoo.

Lampun hengen tarinassa on elettyä elämää, ihmisiä kolhuineen ja kipupisteineen. ”Tässä kappaleessa haluan katsoa kipupisteiden yli ja nähdä sen valon ja toivon, mikä vie ihmisiä ja rakkauksia eteenpäin”, Jade muotoilee, mutta ei paljasta kaikkea. ”Vaikka loppuratkaisua ei täysin paljasteta, tässä on sellaista energiaa ja tahtotilaa, joka vie monien esteiden yli”.

Mitkä kolme toivetta biisillä halusit esittää Lampun hengelle?

”Kyllä tämä on ihan rakkauslaulu. Toiveina on, että uutta rakkautta varjostavat pelot poistuisivat, rakas ottaisi omakseen ja jäisi pysyvästi siihen viereen.”

Ruotsalainen tuottaja

Jaden apuna tuotannossa toimi ruotsalainen tuottaja, artistinimellä Raindear tunnettu Rebecca Bergcrantz.  ”Viime vuonna etsin uusia tuotantoyhteistyökumppaneita ja sain tutulta suosituksen, että ruotsalainen Rebecca Bergrantz tekee upeita indiepop-tuotantoja. Otin häneen yhteyttä ja yhteistyö starttasi nopeasti”.

Työskentelyä helpotti saumattoman samankaltaiset näkemykset musiikista. Rebecca onnistui korostamaan Jaden musiikin elokuvamaisuutta ja lisäämään tunnelman mahtipontisuutta. Kontrastia tälle luo Jaden keijukaismainen herkkä ääni.

”Me molemmat tykätään kovasti yhdistellä indiepopin ja maailmanmusan elementtejä ja kaukaisten kulttuurien soittimia. Olin tehnyt ensin itse yksinkertaisen Lampun henki -demon, johon hain mukaan pari erikoista soitinta. Rebecca lähti heti viemään tuotantoajatusta itämaiseen suuntaan. Kerroin hänelle ajatuksistani, kappaleeseen kätkeytyvästä lampun hengestä ja niistä mystisistä, itämaisista tunnelmista, joita toivoin mukaan tämän kappaleen tuotantoon. Rebecca osasi upeasti loihtia mukaan ne kaikki ja paljon enemmän”.

Täysin mutkatuonta yhdessä luominen ei kuitenkaan ollut.

”Suomenkielisen biisin työstäminen ruotsinkielisen tuottajan kanssa asetti omia mielenkiintoisia haasteitaan, mutta aika nopeasti saimme huomata, että musiikilla ja luovuudella ei ole kieli- tai kulttuurirajoja. Tämä biisi onkin tällainen monen kulttuurin sekoitus: mukana on suomalainen maailmanmatkaaja-lauluntekijä, yhdysvaltalainen äänittäjä, ruotsalainen tuottaja ja palloteltavina monenlaiset Lähi-Idän soittimet ja kaukaiset äänimaisemat”.

Yhdysvaltalainen äänittäjä

Lampun hengen lauluraidat kovalevylle pyydystänyt yhdysvaltalainen John Ward vastasi myös Jaden debyyttisinglen Piirrä kartta minuun lauluäänityksistä. Ward on jenkeistä Rovaniemelle muuttanut pitkänlinjan ammattilainen, jonka työhistoriasta löytyy muun muassa vuosien työt ABC-kanavan Good Morning America Shown äänituotannossa. Miehen studio- ja liverosterista löytyy sellaisia nimiä kuin U2, Madonna, Duran Duran, Drake, Guns´n´Roses, Julien Lennon, Talking Heads, Iron Maiden, AC/DC, Metallica, Julio Iglesias, Whitney Houston, Miley Cyrus ja Beyoncé.

Musiikki ei tunne rajoja 

Suomenkielinenkin musiikki kiinnostaa ulkomailla. ”Jade-kappaleille tyypillisenä yllärinä tätä kappaletta kuunnellaan nyt Suomen ja Ruotsin jälkeen eniten Japanissa – en yhtään tiedä mistä tuo johtuu, mutta se oli hauska huomata”.

Spotifyn tilastojen mukaan edellisellä Maailmanloppu-singlellä oli heti ensimmäisten kuukausien aikana kuuntelijoita ainakin 55 eri maassa. Sinkkua kuunneltiin paljon muun muassa Brasiliassa ja Meksikossa. ”Mun mielestä on ihanaa, miten musiikki yhdistää kulttuureja ja ihmisiä eri puolilla maapalloa; erityisen ihanalta tämä tuntuu nyt kun ollaan kaikki fyysisesti niin jumissa koronan takia”.

Jaden mukana maailmanympärimatkalle

Jaden mukaan maailmanmatkaaja-teema tulee jatkumaan tulevillakin julkaisuilla ja debyyttialbumilla.

”Kyllä se pysyy mukana ainakin osittain. Monet mun lauluista sijoittuu vahvasti johonkin tiettyyn maantieteelliseen pisteeseen tai maisemaan. Olen joko tehnyt koko laulun siellä tai tarina on linkittynyt tiettyyn paikkaan jälkikäteen. Ja koska olen aina tykännyt monien kulttuurien musiikista, minusta on luonnollista ja hauskaa heitellä kappaleeseen sen sijaintipaikan musaelementtejä. Tulevien kappaleiden joukossa on varmuudella ainakin Keski- ja Etelä-Amerikan tarinoita ja tunnelmia, ja Intiaan olen palannut useissa lauluissani”.

Alla olevasta kuvasta voi löytää Jaden biisien henkiset kodit.

Sattumaa ei ole – Lapin luonto piirsi debyyttisinglen kansikuvan

Debyyttisinkulla Piirrä kartta minuun rakkauden metaforana toimivat kartanpiirtäjät. He pääsevät paikkoihin, joissa kukaan muu ei ole käynyt. Kappaleen video kuvattiin Lapin upeissa maisemissa. Jade oli löytänyt sieltä sydämen muotoisen joen, joka sitten päätyi videolle ja singlen kanteen. Tällainen tarina sinkun ja videon takana on niitä asioita, jotka eivät vain voi tapahtua sattumalta. Tuntuu, että tässäkin on pakko olla mukana jokin korkeampi johdatus.

”Kyllä, ja uskon että oli. Tuon kappaleen ympärillä tapahtui mahtavia, ihmeellisiä asioita. Mutta mulla asiat menee usein noin. Mun elämä on ollut täynnä hauskoja ihmeellisiä asioita, joita tapahtuu aina juuri oikeilla hetkillä. Pidän niitä elämän antamina merkkeinä ja seuraan niitä aina innoissani; kuin katsoisin maailman parasta elokuvaa tietämättä mitä jännää kohta tapahtuu”, Jade innostuu aiheesta puhuessaan ja jatkaa: ”Kun olin lapsi, äiti sanoi, että sattumaa ei ole. Olen huomannut sen todeksi. Elämä on niin uskomattoman täynnä ihmeellisiä tapahtumia, että niille on syynsä. Meille annetaan mahdollisuus joko seurata niitä tai olla seuraamatta”.

Jos sattumaa ei ole, kannattaa seurata intuitiotaan: ”Olen poikkeuksellisen herkkä ja mulla on tosi vahva intuitio. Huomaan elämästä ja tilanteista paljon pieniä yksityiskohtia ja merkkejä, joita haluan tutkia pidemmälle.  Lisäksi suuret seikkailut kiehtoo mua aina. Tuon yhdistelmän vuoksi olen päätynyt elämäni varrella moniin ihmeellisiin tilanteisiin ja suuriin seikkailuihin”.

Jade on löytöretkeilijä, joka siis seuraa intuitiotaan, mutta ei silti kulje päämäärättömästi.

”Piirrä kartta minuun -kappaleen ympärillä tapahtuneet ihmeelliset yksityiskohdat vain vahvistivat mulle sitä, että olen oikealla tiellä ja että on oikea päätös julkaista vihdoin myös omaa musaa. Ja sillä tiellä olen nyt”.

Vuosien työ on kannattanut – Jade on valmis

Tulevaisuudessa siintää jo debyyttialbumi. Osaatko raottaa verhoa siihen?

”Työstän näitä omia lauluja pikkuhiljaa muun musatyöni ohessa, mutta tosiaan oma debyyttialbumi on lähiaikojen suunnitelmissa. Minulla on pöytälaatikossa paljon lauluja ja nyt pitäisi lähinnä päättää mitkä niistä pääsevät mukaan tähän ekalle levylle”, Jade naurahtaa.

”Joka tapauksessa työstän monta niistä valmiiksi tämän vuoden aikana, ja sitten sopivalla hetkellä julkaisen albumin sekä digitaalisena että fyysisenä levynä.”

Jade Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa.

Haastattelu: Juha Juoni