Menehtyneestä vuorikiipeilijästä kertova Rami Helinin debyyttisingle äänitettiin keskellä luonnonkatastrofia Alppi-maisemissa

Muun muassa The Flaming Sideburs ja Huuto! -yhtyeistä tunnettu Rami Helin avasi tänään soolouransa debyyttisingellä The Lonesome Death of George Mallory. Mount Everestille kadonneesta legendaarisesta vuorikiipeilijästä kertova tummanpuhuva kappale on kirjoitettu yhdessä yhdysvaltalaisen tekstittäjä Will Shaden kanssa. Biisistä julkaistiin tänään myös video.

Kuin kohtalon oikusta laulun tarina alkoi kietoutua Ramin elämään: biisi äänitettiin keskellä luonnonkatastrofia Slovenian vuoristossa.

Nimellä Rami Helin Presents soolouraansa aloittava Rami oli kesällä 2023 kiipeilemässä Slovenian Alpeilla, kun sääolosuhteet muuttuivat yllättäen vaarallisiksi. Rami ehti juuri ja juuri vuorilta alas ennen myrskyä ja rankkasateita. Useita vuorokausia kestäneet sateet aiheuttivat Slovenian itsenäisyyden ajan historian pahimman luonnonkatastrofin.

Odotellessaan myrskyn laantumista Rami vietti aikaa paikallisten muusikkoystäviensä kanssa. Myrskytuhojen vuoksi heidän kaikki keikkansa olivat pyyhkiytyneet kalentereista, joten Rami ehdotti yhteistyötä. Muusikot päätyivät yhteisiin studiosessioihin, jonka tulos on nyt julkaistu kappale.

”Vaikka tunnelma oli haikea, kaikille mukana olleille teki hyvää saada muuta ajateltavaa, kun uutiset tuhoista yltyivät hetki hetkeltä”, Rami kertoo kappaleen tallennushetken fiiliksistä.

Ennen Slovenian reissua kirjoitettu The Lonesome Death of George Mallory on eeppinen tutkimusmatka vuorikiipeilijä Malloryn viimeiseen ponnistukseen Mount Everestillä.

Kesäkuussa 2024 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Malloryn ja hänen kiipeilyparinsa Irvinen katoamisesta. The Lonesome Death of George Mallory on kunnianosoitus brittiläiselle vuorikiipeilijälle, jonka salaperäinen ja kohtalokas matka inspiroi yhä seikkailijoita ja unelmoijia ympäri maailmaa.

Biisillä esiintyy Slovenian ykkösrivin muusikoita ja kappaleen keskellä kuullaan jazzmuusikko Tomaž Gajštin soittama flyygelitorvisoolo.

Rami on jo kirjoittanut ja äänittänyt valmiiksi The Joyful Apocalypse -debyyttilevyn, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

The Lonesome Death of George Mallory -singlellä esiintyvä kokoonpano:
Rami Helin: Vocals, acustic guitar, mellotron
Guitar: Aleš Marjetič
Guitar: Tadej Košir
Bass: Jernej Kržič
Drums: Dorian Granda
Fugelhorn: Tomaž Gajšt
Backing vocals: Katja Sever Kržič

Recorded and mixed in Pentrose Studios, Ljubljana by Jernej Kržič with a help from Nik Pirc